Lentewandeling Natuurtuin op zondag 24 april, 14.00 uur.

Komende zondag, 24 april, kunt u weer meedoen aan de maandelijkse rondleiding door de Natuurtuin. Onze gidsen vertellen u van alles over dit unieke stukje groen in het Westerpark. Verzamelen om 14.00 bij de picknicktafel tegenover de plek waar het (inmiddels afgebrande) Westpunt stond. De wandeling die ruim een uur duurt is gratis. Kinderen onder begeleiding zijn meer dan welkom. Ingang Westerpark via de Turfberg.

Paarse schubwortel

Pasen ligt inmiddels achter ons. Het voorjaar is na een korte dip weer volop aanwezig. Zo ook in de Natuurtuin. Wat misschien wel het meest opvalt zijn al die nuances van groen. Meer naar de zomer wordt het groen steeds uniformer. Waarschijnlijk beleven we nu het mooiste seizoen in het Westerpark met als hoogtepunt de Natuurtuin. Hebt u deze Zoetermeerse parel nog nooit bezocht dan is het nu de tijd. Maar ook voor de vaste bezoekers biedt de Natuurtuin elke maand, zo niet elke week wat nieuws. Het jonge riet staat inmiddels boven de knieën. De gele dotterbloemen langs het water staan volop in bloei. Dat geldt ook voor de bomen in de boomgaard. Zij het dat enkele bomen heel weinig bloei vertonen. Zij hebben duidelijk hun langste tijd gehad. Opvallend is de paarse schubwortel, die je overal tegenkomt. Een volledig paarse plant die parasiteert op o.a. de wortels van wilgen. Omdat ze geen groen blad hebben, kunnen ze alleen dank zij die andere plant voortbestaan. Op enkele plaatsen staan kievitsbloemen. Dit elegante plantje is een echte vochtminner en groeit vooral op natte grond. Helaas worden de bloemen te vaak geplukt. Ook de uitgebloeide bloemen van het groot hoefblad zijn de moeite waard, zeker als hun silhouet zich tegen de zon aftekent.

De rondleiding is minder geschikt voor gebruikers van rolstoelen. Zij kunnen een deel van de Natuurtuin via een aparte ingang bezoeken. Honden zijn niet toegelaten.