Prachtschubwortels

De Prachtschubwortels in de Natuurtuin staan nog steeds in volle bloei. Blauw van de kou, zal ik maar zeggen, houden ze het langer uit dan in andere jaren. Hun helmpjes zijn net kaboutermutsen. In de Efteling zouden die niet misstaan. Hun wetenschappelijke naam Lathraea clandestina suggereert, dat ze aangeplant zijn. Maar door welke kabouter?

Bij deze plant zoek je vergeefs bladeren. Hij doet niet aan fotosynthese met bladgroen, daar gebruikt hij de boom voor waarop hij parasiteert. Je ziet, dat de planten min of meer de loop van het wortelstelsel van de gastheer volgen.

De gastheer lijdt niet zichtbaar onder zijn ‘kwelgeest’. De schubwortel heeft er geen belang bij, dat zijn gastheer sterft, want daar heeft hij alleen zichzelf maar mee. In de familie van de helmkruidachtigen waar de schubwortel toe behoort zijn veel soorten met een vergelijkbare parasitaire levenswijze. Binnen de schubwortels komt in ons land een tweede soort voor, de Bleke schubwortel (Lathraea squamaria), die wel inheems was lang geleden. DePrachtschubwortel in de Natuurtuin is niet oorspronkelijk inheems, maar afkomstig uit Spanje.

Arno van Berge Henegouwen

Lathraea-clandestina

Lathraea-clandestina

Lathraea-clandestina