RONDLEIDING IN DE NATUURTUIN ZOETERMEER

Op zondag, 24 februari vindt de maandelijkse rondleiding door de Natuurtuin plaats. Bezoekers kunnen onder begeleiding van een deskundige natuurtuingids kennis maken met dit bijzondere stukje Zoetermeerse natuur en cultuur. De rondleiding die gratis is, begint om 14.00 bij het Westpunt in het Westerpark. De excursie duurt ongeveer een uur.  Kinderen zijn meer dan welkom.
 
Na een korte winterstop is de Natuurtuin sinds 15 februari ook weer open voor individuele bezoekers. Het bekende ophaalbruggetje is weer neergelaten.

Omdat er geen blad aan de bomen zit en het riet is gemaaid,  is nu  aan het einde van de winter de structuur van de Natuurtuin met zijn verschillenden landschappen en waterniveaus  bijzonder goed te zien.

De Natuurtuin biedt hele jaar door een grote variëteit aan planten en dieren. Op het ogenblik staan de  vroege bloeiers staan in al bloei, zoals de Hazelaar en de Els. Maar ook de Sneeuwklokjes en Lenteklokjes staan boven de grond. Wellicht bloeien tijdens de wandeling de eerste Ranke Sleutelbloemen en het Klein Hoefblad.

Gedurende de afgelopen winter zijn diverse werkzaamheden uitgevoerd door de vaste aannemers maar vooral door de  vrijwilligers van Knotgroep Meer en  de Vrienden van Natuur- en Landschappentuin. Zo zijn er als onderdeel van het noodzakelijke onderhoud bomen en struiken gerooid. Het betreft een verwaarloosd stuk struweel dat opnieuw ingeplant wordt met struiken die niet alleen  aantrekkelijk zijn voor de bezoekers maar ook voor bestuivende insecten

Ook een deel van het griend is begin februari door vrijwilligers gesnoeid. In het griend staan verschillende soorten wilgen. Elk jaar wordt een kwart van het griend teruggezet.  De takken van wilgen worden gebruikt voor vlechtwerk.

Wilt u meehelpen met de werkzaamheden in de tuin, neem contact op met info@vriendennatuurtuinzoetermeer.nl of schrijft u zich in voor de landelijke klusdag van NLdoet op 16 maart, waar de Natuurtuin ook dit jaar weer aan meedoet. (nldoet.nl)

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in de tuin, u kunt u aanmelden voor de nieuwsbrief en meer informatie vindt u ook op www.vriendennatuurtuinzoetermeer.nl.

Honden mogen niet mee. Voor gebruikers van rolstoelen en kinderwagens is  de excursie niet geschikt. Er wordt op het ogenblik wel gewerkt aan een gedeeltelijke openstelling voor deze groepen. Meedoen aan de rondwandeling is gratis.  Een vrijwillige bijdrage is natuurlijk altijd welkom. Voor groepen en andere belangstellenden is op andere dagen tegen een kleine vergoeding mogelijk een rondleiding aan te vragen. Voor informa­tie en aanmelding voor een groepswandeling kunt u via de email contact opnemen via info@vriendennatuurtuinzoetermeer.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *