Activiteiten

Rondleidingen met gids
Iedere 4de zondag van de maand is er een gratis excursie door de Natuurtuin, verzorgd door één of twee natuurtuin–gidsen.
De excursie die ruim een uur duurt start om 14:00 uur.
De datum van de eerstvolgende wandeling staat op de Welkompagina en bij Berichten vind u meer informatie over waar de wandeling start en wat u in ieder seizoen kunt verwachten.
Naast de reguliere wandelingen kan ook op aanvraag een rondleiding verzorgd worden voor b.v. een familiedag, of een bedrijfsuitje.
Mail ons voor meer informatie.

Natuurwerkdagen en NL-doet
Ieder jaar wordt op de eerste zaterdag in november de Landelijke Natuurwerkdag gehouden. De deelnemers werken in groepjes aan diverse projecten, zoals maai- en snoeiwerkzaamheden, het ophogen van paden, het vlechten van slietenhekken.Een zelfde opzet hanteren we bij het jaarlijks door het Oranje Fonds georganiseerde NLdoet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland. NLdoet stimuleert iedereen om een dag(deel) de handen uit de mouwen te steken. Gemiddeld doen er 20-30 mensen mee bij dit soort dagen.

Educatieve projecten: :
Lentiz-MBO, specialisatie hovenier
Eén dag per jaar komen ongeveer 10 leerlingen (en docenten) van de Lentiz MBO hoveniersopleiding voor een praktijkdag naar de Natuurtuin. Enkele uitgevoerde opdrachten waren: aanleggen stinsenveld, knotwilgen snoeien, hekjes vlechten van wilgenslieten, etc.
Oranje Nassau college, Technasium
Van januari tot juni houden zo’n 40 leerlingen van het Technasium (pre-brugklas) van het Oranje Nassau college zich bezig met een opdracht voor de Natuurtuin, zoals het bouwen van insectenhotels, vogelhuisjes en vleermuiskasten. Ze moeten informatie verzamelen, ontwerpen maken en het product bouwen. In juni worden de objecten aangeboden en opgehangen in de Natuurtuin.

Lezingenreeksen
In samenwerking met de Bibliotheek Zoetermeer, werd ter gelegenheid van het 45 jarig bestaan van de Natuurtuin, in ’23/’24 een lezingenserie georganiseerd.
Het overkoepelend thema van de lezingen was: (Hoe) kun je een landschap lezen? Net als een tekst kun je ook een landschap lezen. En vooral interpreteren om het te doorgronden en in een bredere context te begrijpen wat je ziet. Dat verrijkt je kennis en beleving van het landschap. Iedere lezing heeft een verbinding met onze Natuur- en Landschappentuin.
Op 3 lezingenavonden in Bibliotheek Forum Zoetermeer zijn verschillende aspecten van het landschap aan de orde gekomen. Het betrof zowel het leven van diersoorten in de Zoetermeerse Natuurtuin als (cultuur)historische onderwerpen.
Sprekers waren:

  • Berco Hoegen over Het Zoetermeerse griend als cultuurhistorisch fenomeen
  • Menno Schilthuizen over De resultaten biodiversiteitsonderzoek
  • Henk Baas over Landschapsgeschiedenis als kennisbron voor natuurbeheer en aanpak klimaatproblemen.

Het voornemen is om ‘ook’ in het seizoen ’25/’26 weer een lezingenreeks te geven.