Nazomerwandeling in de Natuurtuin Zoetermeer

Op zondag 23 september organiseren de Vrienden van Natuurtuin Zoetermeer maandelijkse wandeling door de Natuurtuin. De wandeling begint om 14.00 uur bij ’t Westpunt in het Westerpark. Zoals gebruikelijk staat deze rondleiding onder leiding van een of twee natuurtuingidsen. Hij duurt ongeveer een uur.  De maandelijkse  wandelingen trekken een groot en divers publiek aan.

 

Het nazomert maar de herfst is begonnen, de bladeren van bomen en struiken beginnen zachtjes te kleuren. Veel soorten vruchten en bessen zijn te bewonderen, zoals wilde appels, mispels, hazelnoten, rozenbottels en de kleine steenvruchtjes van de meidoorn.

De meeste planten zijn uitgebloeid. Sommige planten zoals de klimop bloeien laat. Bijen, hommels, zweefvliegen en vlinders die bij zonnig weer nog rondvliegen en op zoek zijn naar nectar profiteren hiervan.  Het is heel lang droog geweest. Nu het weer geregend heeft en vochtiger is komen de paddenstoelen tevoorschijn.

Het maaien van het gras en riet

in het najaar is begonnen. Het poldertje is gemaaid en afgeruimd. Er lopen zelfs vijf Schonebeker schapen rond die zich tegoed doen aan het jonge gras.  De structuur van de polder met de slootjes is weer goed zichtbaar. De sawa is voor de tweede keer gemaaid. Het maaien van de dijkjes rondom de polder is gestart. De insectenweide staat nog flink in bloei.  Al het maaisel wordt afgeruimd. Dat gebeurt ook onder andere met hulp van vrijwilligers van Stichting Vrienden van de Natuurtuin.

 

Deelname aan de wandelingen is gratis, honden mogen niet mee in de tuin. Een vrijwillige bijdrage is welkom. Voor rolstoelen en kinderwagens is de tuin helaas minder goed toegankelijk. Ook bij slecht weer gaat de wandeling door. De wandeling is ook heel geschikt voor kinderen.

Voor groepen en andere belangstellenden is het mogelijk om tegen een kleine vergoeding op andere dagen een rondleiding op maat te krijgen.  Voor informa­tie en aanmelding voor een groepswandeling of meehelpen met de werkzaamheden in de natuurtuin, neem contact op via info@vriendennatuurtuinzoetermeer.nl.

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in de tuin dan kunt u aanmelden voor de nieuwsbrief. Meer informatie vindt u ook op www.vriendennatuurtuinzoetermeer.nl.

nectar zoekende wesp fotograaf Arno van Berge Henegouwen

grazende Schonebekers foto Vrienden van de Natuurtuin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *