NATUURTUIN: LAATSTE RONDLEIDING 2018 EN OVERIG NIEUWS

Op zondag 25 november kunt u deelnemen aan een rondleiding in de natuurtuin onder leiding van een natuurtuingids. De wandeling begint om 14.00 uur bij het Westpunt in het Westerpark en duurt ongeveer een uur.  In december staat er geen rondleiding op het programma. Op 1 januari wordt het ritme weer opgepakt.  Ook in dit seizoen valt in de tuin nog heel wat te ontdekken. Diverse planten bloeien nog. Er zijn volop zaden en vruchten te zien, en het is ook de tijd van paddenstoelen. Bomen en struik staan in herfsttooi.

 

Het meeste maaiwerk is gedaan. Afgelopen najaar is de insectenweide in de Natuurtuin met de gratis medewerking aan Van der Spek Hoveniersgroep en Habo GWW van zand voorzien en onder gewerkt. Het insectenveld is opnieuw ingezaaid met verschillende bloemenmengsel.

Tijdens de Natuurwerkdag hebben vrijwilligers hard gewerkt. Er is een aantal klussen gedaan. Het maaisel is afgevoerd. Sommige paadjes zijn van nieuwe laag schelpen voorzien. Er is een extra pad met houtsnippers vanuit het Westerpark naar het bruggetje van de tuin aangelegd. Bij het insectenveld is voor wilde bijen en insecten een heuvel van leemhoudend zand gemaakt. Op kale plekjes van zo’n heuvel komen insecten die op en in de bodem leven of die de bodem gebruiken voor het leggen van hun eitjes zoals diverse soorten wilde bijen.

 

De Natuurtuin is in verband met winterrust en onderhoud gesloten van 15 december tot  ca 15 februari 2019. De beheerswerkzaamheden gaan in de winter gewoon door, onder andere met hulp van vrijwilligers van de Vrienden van Natuur- en Landschappentuin en de Knotgroep Meer en Woud. In deze periode worden wel rondleidingen georganiseerd ( 1 en 27 januari). Voor de winter staan enkele belangrijke onderhoudsacties op de rol. Zo zal een uit de kluiten gewassen en verwaarloosd  struweel weer naar zijn oude toestand worden gebracht. Hiervoor moeten enkele bomen worden weggehaald. Ook wordt een aantal zieke essen gekapt.  Tijdens de rondleidingen wordt hierover nadere informatie gegeven.

 

Deelname is gratis, honden mogen niet mee in de tuin. Voor rolstoelen en kinderwagens is de tuin helaas minder goed toegankelijk. Ook bij slecht weer gaat de wandeling door.

Voor groepen en andere belangstellenden is tegen een kleine vergoeding mogelijk op andere dagen een rondleiding aan te vragen. Neem contact op info@vriendennatuurtuinzoetermeer.nl.  voor informa­tie en aanmelding voor een groepswandeling. Vindt u  het leuk om mee te helpen met de werkzaamheden in de natuurtuin, neem dan ook contact op met info@vriendennatuurtuinzoetermeer.nl.

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in de tuin, u kunt zich aanmelden voor de nieuwsbrief en meer informatie vindt u ook op www.vriendennatuurtuinzoetermeer.nl.

Snipperpaadje naar de ingang

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *